קנית גיטרה, אתה מסתכל על הכלי הזה ומדמיין את עצמך כבר מרביץ סולואים על במות ענק ומרגיש את צעקות הקהל מעלות לך את האנדרנלין, את האצבעות פורטות במהירות ואת הדיסטורשיין חוגג באוזניים שלך. החלום הזה הוא חלום נפלא, באמת, שעוברת כמעט בראש של כל מוזיקאי והוא גם יכול לגמרי להתגשם. אבל כרגע- אתה בבית, מסתכל על הכלי נגינה הזה, כולה עץ וכמה מיתרים, ושואל את עצמך- מה אני עושה עם זה?
בדיוק בשביל הרגע הזה- הכנו לך מדריך קצר להכרות ראשונית עם גיטרה
גיטרה – מה זה בכלל? איך זה פועל?
בגלל התדמית הקיטשית והפופולרית שנוצרה לגיטרה, כולם חושבים שזה מאוד קל לנגן בה וחושבים שכל העניין מסתכם בשני אקורדים וחצי והזזה למעלה ולמטה של היד על המיתרים. התדמית של הגיטרה עושה לה עוול- היא הרבה יותר מכמה מיתרים ועץ ואפשר לעשות עליה הרבה יותר מלשיר שירי מדורה.
איך גיטרה עובדת?
גיטרה בנויה כך שבסופו של דבר נוצר רטט של מיתר בגובה מסוים, שרוטט בפתח תיבת תהודה שמעניקה לו את הסאונד והנפח שלו. כאשר נגן פורט על מיתר, הוא מנגן את הצליל שאליו הוא מכוון. גובה הצליל שאותו תשמיע הגיטרה- תלוי במתח שבו המיתר שרוי, כלומר, איפה אנחנו לוחצים עליו, אם בכלל.
לגיטרה יש 6 מיתרים, (החומר שמהם הם עשויים משתנה מגיטרה לגיטרה – ניילון/ מתכות שונות).
לכל מיתר יש את הצליל הבסיסי שהוא מכוון אליו, כך שנוצרת מערכת של צלילים כאשר המיתר התחתון מכוון לצליל גבוה ואילו המיתר העליון מכוון לצליל נמוך.
הצלילים אליהם מכוונים המיתרים הם- e B G D A E – מי גבוה, סי, סול, רה, לה ושוב מי- הפעם נמוך.
את המיתרים מכוונים לצלילים האלה לפני תחילת הנגינה על ידי מפתחות הכיוון שעל ראש הצוואר של הגיטרה. לכל מיתר יש מפתח משלו שסיבובו גורם למתיחת/ הרפיית המיתר עד לקבלת הגובה הרצוי.
ניגון צלילים שהם לא צלילי המיתרים הבסיסים מתאפשר על ידי לחיצה עם האצבע על מיתר במקום מסוים בגיטרה. על צוואר הגיטרה, ישנם סריגים. הסריגים בנויים כך שעליה בסריג- היא עליה בחצי טון למעלה.
כלומר, אם נניח את האצבע שלנו על הסריג הראשון במיתר e הגבוה, נקבל את הצליל פה, עליה של חצי טון. אם נעלה אותה עוד סריג למעלה, נקבל את הצליל פה דיאז. כך קורה הדבר גם בכל שאר המיתרים.
רוצים ללמוד תאוריה מוסיקלית? לפרטים על מסלולי הלימודים שלנו לחצו כאן >>
איך מתחילים?
לגיטרה יש דרכי נגינה רבות ושונות אחת מהשניה עם גיטרה, אנחנו נתמקד בנגינת מוזיקה קלה (כלומר, מוזיקה שאינה מוסיקה קלאסית).
בגלל מגוון הצלילים הגדול שהגיטרה מציעה, ישנו מגוון ענק של צירופי צלילים שאנחנו יכולים לבנות=מיליון ואחת סוגים של אקורדים שונים.
נגינה של אקורד על גיטרה מתאפשרת באמצעות לחיצה של מספר אצבעות על מקומות שונים בגיטרה בו זמנית. ישנן תבניות של אקורדים שניתן ללמוד, חלקן קלות יותר ללמידה, חלקן פחות, אבל הן אלו שיוצרות את האקורדים השונים.
אם אתם לא מתכוונים ללמוד אצל מורה (שזה כמובן בסדר גמור) הדרך הכי מהירה ללמוד לנגן שירים וללמוד את האקורדים היא פשוט – לנסות לנגן אותם.
איך? האינטרנט הוא דבר נפלא, ומשהו עוד יותר נפלא שקיים בו הם אתרים שבהם יש אקורדים לשירים שאתם אוהבים לתווי גיטרה, ואפילו הסבר איך לנגן אותם. אתרים כמו Tab4u הישראלי, Ultimate guitar וכו’.
האתרים האלו מציעים דיאגרמה של האקורדים שנמצאים בשיר. הדרך הטובה ביותר היא פשוט לחקות את הדיאגרמות האלה, ולנסות לעשות את האקורדים האלו שוב ושוב- לא להתייאש- ולראות איך תוך זמן קצר- אתם יכולים לנגן שיר של 4 אקורדים שונים בקלות ואפילו להנות מזה!
רוצים ללמוד מוסיקה? לפרטים על מסלולי הלימודים שלנו לחצו כאן >>