טיפים למיקס E.Q – חלק 1

להשתמש ב-E.Q (אקולייזר) בשלב המיקס זה אולי החלק הקשה והמאתגר ביותר, כשאנחנו רוצים ללטש את הסאונד של ההפקה שלנו. אז עד עכשיו הזענו ונתנו את כל כולינו, ובשעה טובה סיימנו את שלב ההפקה. עכשיו אנחנו יושבים ובוהים ב-E.Q, ומבינים שהגיע הרגע להתמודד עם הבלתי נמנע…

אז אין מה לדאוג! אחרי שנדבר על כל הכפתורים האלה, ומה בכלל הם עושים. נוכל להבין מה צריך לעשות בכדי להשיג תוצאות של סאונד ומיקס ברמה מקצועית. זה ממש לא קשה כמו שזה נשמע.

זהו החלק הראשון בנושא, שבו נדבר על 5 נקודות חשובות מאוד.

שני הדברים החשובים שאנחנו חייבים לזכור הם:

אסור להיתפס על קטנות!

לא לחזור על דברים שוב ושוב. לפעמים מעט זה יותר!

האיזון נמצא איפשהו בין התחום האמנותי לתחום הטכני. קודם כל אנחנו חייבים להבין את השיטות והגישות העיקריות שנדון בהן.

מעבר לכך, נהיה חייבים לסמוך על האוזניים שלנו. חוסר ביטחון וניחושים רק יגרמו לנו להרוס מיקס טוב.

תמיד אפשר למצוא איזה שיר עם סאונד ווייב דומה לזה שאנחנו מנסים להשיג, זה ייתן לנו מושג ומקור להשוואה. כל מה שנשאר זה לדעת להזיז את הכפתורים למקומות הנכונים.

1.עדיף להנמיך מאשר להגביר.

כל מה שאקולייזר עושה בעצם, זה להגביר או להנמיך איזור מסוים של תדרים. כמו בכל כפתור ווליום, יש שתי אפשרויות, להגביר או להנמיך. בדרך כלל עדיף להנמיך מלהגביר, אז למה בעצם? אחרי שעבדנו כ"כ קשה והקלטנו הכל, עד לפרט הכי קטן. נפתח את ה-E.Q שלנו, ונתחיל להגביר תדרים בכל מיני כלים. בסופו של דבר נהיה חייבים להנמיך את כל ההפקה שלנו. הרי בסה"כ יש לנו מספיק מקום (Headroom) להגביר, ובכלל תמיד אפשר להגביר ולנפח את הסאונד. החיסרון העיקרי הוא שככה אנחנו מעוותים את הסאונד שלנו ומאבדים מאיכותו. תחשבו שיש לנו נגן מוזיקה (במחשב לדוגמה) שאותו אנחנו מגבירים למקסימום עד שהמוסיקה הופכת צורמת לאוזן, במידה ונתחיל להנמיך מהרמקולים ולא מהנגן עצמו. המוזיקה תישאר צורמת ולא נעימה, לא משנה עם הרמקולים יהיו על ווליום מינימלי ביותר.

אז אם אנחנו מוצאים את עצמנו מגבירים יותר מ- 3-5dB,  אולי כדאי שנשקול להנמיך במקום זאת.

להגביר בצורה רחבה ולהנמיך בצורה צרה.

בדרך כלל הבעיה בכל הפקה מתרכזת באיזור אחד קטן יחסית שאנחנו צריכים להנמיך. האמנם כשאנחנו מגבירים איזור אחר בצורה רחבה, זה עשוי לעזור לנו לטשטש את האיזור הבעייתי. אבל אם נגביר יותר מידי ונגיע למצב שנצטרך להנמיך את הטרק כולו, אז בסוף יצא שהגברנו איזור אחד קטן והנמכנו את כל השאר. זה לא טוב! במקום זה עדיף לאמן את השמיעה שלנו, לדעת להתמקד באיזורים בעייתים ולהנמיך רק אותם. ככה נקבל תוצאה של מיקס נעים יותר וטבעי יותר.

 

 

 

2 .לנוע עם Q צר ולחפש תדרים לא נעימים.

כדי למצוא תדרים בעייתיים, נצטרך להגדיר את ה-Q שלנו צר מאוד. ה-Q הוא העקומה של רוחב פס ה-E.Q (אתם יכולים לראות בתמונה מלמעלה). אנחנו צריכים להצר אותו ולהגביר אותו בערך ב-10dB.נתחיל להזיז אותו לאט לאט על הספקטרום עד שנשמע תדר שנשמע לנו ממש לא נעים, כשנתקל באחד כבר נדע את זה. בשלב זה נרחיב קצת את ה-Q שלנו, נשאר ממוקדים על התדר הבעייתי. ובמקום להגביר אותו, פשוט ננמיך אותו. חשוב מאוד להנמיך לאט, עד שהתדר בעייתי יעלם מבלי לפגוע בסאונד הטבעי שלנו. אם ננמיך יותר מידי דברים יתחילו להישמע די מוזר.

3. חיתוך איזור הנמוכים חשוב מאוד.

זה בכלל לא פשוט לאתר נקודות בעייתיות באיזור הנמוכים (בסים), תוסיפו למשוואה את המוניטורים שלנו שגם הם לא מדהימים בתוספת סביבת עבודה לא אקוסטית. כך שברור לנו שאנחנו חייבים לעשות הכל כדי שאיזור הנמוכים שלנו ישבו בצורה מדויקת ככל האפשר. רוב כלי הנגינה לא באמת חייבים "ללכלך" לנו את איזור הנמוכים (גיטרות, סאונד אווירתי וכו'), את כל הלכלוך בכלים האלה אנחנו יכולים לנקות ע"י פילטר. לא רק שזה ינקה את רוב הלכלוך מהסאונד, אלא גם יפנה לנו מספיק מקום באיזור הנמוכים לתפקידי הבס והקיק שלנו. ויגרום להם להישמע ברורים ונקיים יותר. אנחנו יכולים להשתלט על המצב הבעייתי של הנמוכים, עניין מאוד בעייתי בקרב אנשים פחות מנוסים.

 

4. להעביר פילטר על איזור הגבוהים בזמן המיקס באיזור המיד/גבוהים.

אנחנו נשארים באותו הכיוון, נבצע חיתוכים תדרים מדויק באיזור המיד והגבוהים. אנחנו יכולים גם להשתמש בפילטר על האיזורים האלה, בכדי למנוע מצב של עומס יתר והסחת דעת. לאיזור הנמוכים יש אנרגיה חזקה מאוד ויכול מאוד להיות שהם יטשטשו בעיות אחרות במיקס, יכול מאוד להיות שלא נשים לב לזה כשהקיק והבס ממשיכים לעבוד לנו חזק. אבל אנחנו חייבים לקחת בחשבון שרוב המאזינים שלנו יקשיבו למוזיקה באוזניות או ברמקולים פשוטים של מחשב, והם לא ישמעו את כל הנמוכים האלה.לא יהיה מה שיטשטש, אנחנו חייבים לוודא שאנחנו מטפלים בכל הבעיות! חשוב לזכור שאסור לנו פשוט לחתוך את הבסים לגמרי, אנחנו חייבים לשמוע את ההרמוניות שלהם באיזור המיד. זה האיזור שמקשר אותם לשאר הכלים בהפקה.

 

 

5. לא לתת לבעייתיות לצאת לנו מכלל שליטה.

כמו שרוב הכלים לא באמת צריכים להישמע באיזור הנמוכים והסאבים, רובם לא באמת צריכים להיות באיזור הגבוהים בצורה קיצונית. זהו איזור שמביא איתו המון לכלוך ורעש, חשוב שנחתוך את הגבוהים המיותרים וננקה את הלכלוך  הזה. ברגע שניקינו את האיזורים האלו, נוכל לעבוד על כלים כמו מצילות וסנר (Snare)בקלות ובצורה ברורה. להוציא את הסאונד הרצוי באיזור הגבוהים זה תהליך לא פשוט. לחזור על הפעולה שוב ושוב, רק תעייף את האוזניים ותהרוס לנו את המיקס. אף אחד לא יכול לשמוע סאונד לא נעים לאוזן, ולא משנה כמה שאר המיקס יצא לנו מושלם. אנחנו חייבים לפנות מקום במיקס כדי שנוכל לקבל החלטות טובות יותר. זה פשוט לטובת המיקס.

 

 

 

לסיכום

במאמר התחלנו להבין איך לעבוד נכון עם  E.Q, כדי לקבל תוצאת מיקס טובה יותר. נגענו בכמה נקודות חשובות ביותר, חשוב להתנסות עם השיטות עליהן דיברנו. זהו היה החלק הראשון בנושא,מקווים שעזרנו, ניפגש בחלק הבא.

 

 

השאירו תגובה

השארו מעודכנים וקבלו טיפים ומדריכים למייל